Пере?стествлення

Матер?ал з В?к?пед?? ? в?льно? енциклопед??.
Перейти до нав?гац?? Перейти до пошуку

Пере?стествлення (також пере?сточення, транссубстанц?ац?я ) ? богословський терм?н, що використову?ться для уточнення сенсу перетворення хл?ба ? вина в Т?ло ? Кров Спасителя Христа в та?нств? ?вхарист?? [1] . Сенс використання даного терм?ну не в тому, що в?н здатний пояснити спос?б перем?ни Святих Дар?в (що ? неможливим), а лише в тому, що терм?н акценту? на сутн?сн?й зм?н?, таким чином, ще б?льше стверджуючи об'?ктивну реальн?сть ц??? та?мничо? перем?ни.

У православ'? [ ред. | ред. код ]

Терм?н ≪ пере?стествлення ≫ затверджено Православною церквою , що безумовно визна? перетворення, на численних соборах: в 1638 роц?, в 1642 роц?, в 1672 роц? в Константинопол? , в 1672 роц? в ?русалим? ? особливо в 1691 роц?, ? де вс?, що заперечують пере?стествлення були п?ддан? сувор?й анафем? . Зокрема, останн?й собор п?дда? противник?в цього терм?ну найсувор?шим канон?чним заборонам; р?шення собору були визнан? Рос?йською православною церквою ? включен? в Догматичне послання Патр?арха Московського ? вс??? Рус? Адр?ана [2] [3] . З цього часу терм?н ≪пере?сточення≫ ста? звичайним терм?ном у православн?й ?вхаристолог??: в?н вжива?ться в оф?ц?йних посланнях ??рарх?в, синодально схвалених ?спов?даннях в?ри ? догматичних пос?бниках та ?н [4] [5] .

Церква бачить у пере?стествленн? диво Божо? всемогутност?, що перевершу? диво створення Богом св?ту з н?чого , що перевершу? диво перетворення води в кров (Мойсе?м) або води в вино (Христом у Кан?) ( ?в.   2:1?12 ), що перевершу? нав?ть диво Боговт?лення .

Так Константинопольський патр?арх Геннад?й Схолар?й говорив у сво?х пропов?дях ≪ Про та?мниче т?ло Господа нашого ?суса Христа ≫:

З числа ж чудес, ско?них ? досконалих Понад, це диво, звичайно, ? найб?льшим: тому що це Та?нство, уклада? в соб? в?дому зм?ну одн??? ?стоти до ?ншого, що в?дбува?ться в одну мить, перевершу? всяке зм?на, що в?дбува?ться за законами природи, як ? кр?м закон?в природи…

Але я повинен це диво пор?вняти з ?ншим дивом, саме, з тим дивом, що Бог людське ?ство по?днував з Божественним Особою, не в тому сенс?, як т?ло по?дну?ться з душею, коли кожне з них збер?га? сво? власне найменування, тому що н? душа не назива?ться ≪т?лом≫, н? т?ло ? ≪душею≫, але з'?дну? два ?ства по Особ?, тобто в одн?й Особ?, так що Бог став людиною, а людина стала Богом. Але ? цього дива Та?мниця ?вхарист?? чудесн?ша: тому що там (в Боговт?ленн?) жодна з двох природ не переходить одне в ?нше, тут же створене, тобто хл?б, переосутню?ться в Т?ло Творця, ? ?стота хл?ба переосутню?ться в Т?ло Боже, ста? Т?лом Христовим. Отже, з ц??? причини великим вс?х Божих чудес ? Пере?стествлення хл?ба у Владичне Т?ло. [6]

У католицизм? [ ред. | ред. код ]

Визначено як doctrina de fide на Четвертому Латеранському собор? в 1215 роц?. Розробка вчення належить Том? Акв?нському . Зг?дно з церковним вченням, пере?стествлення ? процес повного сутн?сного (але не акцидентного ) перетворення хл?ба ? вина ( Святих Дар?в ) в Т?ло ? Кров Христов? [7] .

?нш? християнськ? деном?нац?? [ ред. | ред. код ]

Англ?канство не прийма? терм?ну ≪ пере?стествлення ≫, визна? присутн?сть справжн?х Т?ла ? Кров? Христових у Святих Дарах, як? приймаються з в?рою; по в?дношенню до такого розум?ння Високою церквою ?нод? використову?ться терм?н ≪пере?стествлення≫, хоча в?рн?ше було б говорити про б?льш розмитий за зм?стом терм?н ≪перем?ни≫.

Лютеранство вчить про консубстанц?ю [8] земних хл?ба ? вина та небесних Т?ла ? Кров? Христових. Пере?сточення заперечу?ться деякими напрямами кальв?н?зму , такими як, наприклад, пресв?тер?анство . Серед п?зн?ших протестантських деном?нац?й пере?стествлення визна?ться ≪Громадою християн≫ Рудольфа Фрил?нга .

Див. також [ ред. | ред. код ]

Прим?тки [ ред. | ред. код ]

  1. Катехизис Католической цереви, пункт 1376 . Арх?в ориг?налу за 23 липня 2012 . Процитовано 5 кв?тня 2021 .
  2. Владимир Юргенсон. История термина ≪пресуществление≫ в православном богословии . Арх?в ориг?налу за 6 липня 2014 . Процитовано 26 серпня 2014 .
  3. Бернацкий М. М. Константинопольский Собор 1691 г. и его рецепция в Русской Православной Церкви [ Арх?вовано 2012-07-03 у Wayback Machine .] // Богословские труды , сборник 41. ? М., 2007. ? 591 с.
  4. Заключение Синодальной Богословской комиссии (PDF) . Арх?в (PDF) ориг?налу за 9 с?чня 2020 . Процитовано 29 вересня 2009 .
  5. Протоиерей Валентин Асмус . ≪Евхаристия≫ [ Арх?вовано 2008-09-27 у Wayback Machine .] // Patriarchia.ru , 15.03.2006 г.
  6. Геннад?й Схолар?й . ≪Про та?мниче т?ло Господа ?суса Христа≫
  7. Катехизис Католической Церкви. Компендиум (PDF) . Культурный центр ≪Духовная библиотека". 2007. ISBN   5-94270-048-6 .
  8. https://uk.englishlib.org/dictionary/en-uk/consubstantial.html