Адам в ?слам?

Матер?ал з В?к?пед?? ? в?льно? енциклопед??.
Перейти до нав?гац?? Перейти до пошуку
Частина сер?? статей на тему:
?слам
Аллах
Аллах
Аллах
?динобожн?сть ? ?стор?я ? Терм?нолог?я
Шаблон Шаблони ? Категорія Категор?я ? Портал

Адам ( араб. ??? ‎) ? б?бл?йний Адам . В ?слам?  ? ?м'я першо? людини, створено? Аллахом . Зг?дно Корану: за повел?нням Аллаха, янголи вил?пили Адама з сухо? глини зм?шано? з водою. Пот?м Аллах вдихнув у нього життя. Зг?дно з Кораном Аллах створив Адама, як свого ≪нам?сника≫ ( хал?фа ) на земл?. У мусульманському переданн? Адам став першим з ц?ло? низки пророк?в, що зак?нчу?ться Мухаммедом . Суф?? вважали Адама вт?ленням божественно? сутност? людини, бо Аллах вдихнув у нього власну душу.

Коран?чна верс?я життя Адама

[ ред. | ред. код ]
Адам ? Хавва. 1550, Сасан?дський ?ран

Загалом коран?чна верс?я про створення ? життя Адама повторю? б?бл?йну. Вдихнувши у Адама життя, Аллах навчив його назв ус?х речей ? цим п?дн?с його над янголами, яким було наказано впасти ниць перед людиною. Янгол ?бл?с в?дмовився, за що був скинутий з небес на землю. Адам жив у небесному саду-раю разом з? створеною для нього дружиною Хаввою . Вони мали там усе, чого лише могли забажати, та ?м було заборонено ?сти плоди з одного з райських дерев. ?бл?с зум?в проникнути до райського саду ? переконати Адама та його дружину, що плоди цього дерева дадуть ?м в?чне життя та могутн?сть. Спокусившись, вони порушили заборону Аллаха, з’?ли плоди, вперше в?дчули свою наготу, яко? засоромились. Покаранням за непослух було скинення Адама та Хавви з раю на землю, де вони ? ?хн? нащадки були приречен? жити ? працювати (Коран. 2: 30/28?38?36; 7: 10/9?25/24; 15: 26?36; 17: 61/63; 18: 50/48; 20: 115/114?124).

Мусульманське передання про Адама

[ ред. | ред. код ]

У переданн? йдеться про те, як янголи добували з р?зних м?сць глину, з яко? був створений Адам. З’явля?ться ?стор?я про його дружину Хавву, лише поб?жно згадану в Коран?; докладно описано ?? створення ? пад?ння, про те, як ?бл?с спокусив ?? за допомогою зм?я на чотирьох ногах, що проник до раю. Дискуту?ться питання про те, яким було заборонене райське дерево ? листям якого дерева Адам ? Хавва прикривали свою наготу. Стверджу?ться, що п?сля смерт? Адам був вознесений на небо ? буде перебувати там до судного дня. Особливу увагу привертали вказ?вки Корану на те, що Аллах збер?г свою прихильн?сть до Адама ? його нащадк?в, дарував ?м прощення (2: 38/36; 20: 115/114, 123/121?122). Цей мотив був породжений одною з основних проблем мусульманського богослов’я ? проблемою напередвизначеност?. За переданням, Адам отримав прощення у Аллаха тому, що його гр?х був зарання визначений Богом.


Передання пов’язан? з Арав??ю

[ ред. | ред. код ]

Особливою рисою мусульманських передань про Адама ? його зв’язок з Арав??ю й мусульманськими святинями. За переданням, глина для т?ла Адама бралася з Мекки та ?мену ; скинутий на землю на Цейлон? , Адам добрався до Адена , а пот?м зустр?вся з Хаввою, скинутою коло гори Арафат неподал?к Мекки. Адаму був посланий з раю ≪ чорний кам?нь ≫, ? в?н збудував перше прим?щення Кааби . Адам говорив багатьма мовами, але в раю ? арабською . В?н був похований в Мецц?, його могилою в?дзначений центр св?ту; п?сля потопу його т?ло було перенесене до ?русалиму .

Походження образу Адама в ?слам?

[ ред. | ред. код ]

Коран?чний образ Адама походить з б?бл?йно? опов?д? та давньосх?дно? м?фолог??. Однак безпосередньою основою для нього послужили передання, в?дом? в Арав?? в VI?VII ст. До?сламськ? арабськ? поети згадують ?мена Адама ? Хавви, знають ?хню ?стор?ю. Образ Адама, поширений в Арав??, мав християнське забарвлення, що було в?дображено в Коран?, де Адам пор?вню?ться з ?сою ( ?сусом Христом ) (3: 59/52).

Джерела

[ ред. | ред. код ]

Див. також

[ ред. | ред. код ]