한국   대만   중국   일본
Feyenoord wint bij droomdebuut Kramer - Rijnmond
nieuws

Feyenoord wint bij droomdebuut Kramer

ROTTERDAM - Feyenoord heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen. Op bezoek in Leeuwarden was de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst te sterk voor SC Cambuur: 0-2. Michiel Kramer bekroonde zijn debuut in het shirt van Feyenoord met een doelpunt. Kuyt bepaalde de eindstand vanaf elf meter.
De bezoekers, met Jan-Arie van der Heijden voor het eerst in de basis en Eric Botteghin en Michiel Kramer op de bank, kenden een moeilijke start in Friesland. SC Cambuur zette Feyenoord al vanaf het eerste fluitsignaal onder druk en dat leverde met voorzetten en hoekschoppen het nodige gevaar op. Met name Feyenoord-rechtsback Rick Karsdorp had moeite om zijn directe tegenstander Xander Houtkoop te beletten in het geven van zijn voorzetten. Ondanks het matige begin wist Feyenoord zich steeds beter onder de druk vandaan te voetballen, maar de kansen bleven uit.

Geen duidelijke spelopvatting

Het ontbrak evenals in de voorbereiding en het eerste competitieduel met FC Utrecht aan een duidelijke lijn in het spel van de Rotterdammers. Vanuit een moeizame opbouw wist Feyenoord weinig te creeeren. Pas na bijna een half uur spelen werd het gevaarlijk. Een vrije trap van Marko Vejinovic werd verlengd door de linksback spelende Terence Kongolo, waarna Colin Kazim-Richards in stelling werd gebracht. De spits van Feyenoord raakte de bal, evenals Karim El Ahmadi nog geen minuut later vanaf ongeveer achttien meter, echter volledig verkeerd.
In de tweede helft golfde het spel op en neer, maar dit keer begon Feyenoord met een grote mogelijkheid. Kazim-Richards werd weggestuurd door Marko Vejinovic, maar doordat hij met een licht duwtje uit balans werd gebracht produceerde hij een slap rollertje waar Cambuur-keeper Leonard Nienhuis geen problemen mee kende. Even later kreeg ook Bilal Basacikoglu een prima kans. Op aangeven van El Ahmadi schoot hij vanaf links voorlangs het vijandelijke doel. Aan de andere kant moest Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer handelend optreden na een schot van Sander van der Streek.

Kazim faalt en Kramer scoort

Wat volgde waren meer kansen voor de gasten uit Rotterdam. De grootste was opnieuw voor Kazim-Richards, die oog in oog met Nienhuis de bal naast schoot. Van Bronckhorst greep vervolgens direct in door de zeer ongelukkig spelende en gefrustreerde Kazim te vervangen door de van ADO Den Haag overgekomen spits Kramer. Tussendoor schoot Jens Toornstra nog op de vuisten van Nienhuis na een prima uitgespeelde aanval van Feyenoord, dat gevaarlijker werd en steeds meer grip op de wedstrijd kreeg. Desondanks kreeg ook Cambuur mogelijkheden via Martijn Barto (voorlangs) en Houtkoop (over).
Het gehoopte sprookje van de debuterende Kramer werd een kwartier voor tijd werkelijkheid. Een voorzet van Basacikoglu werd van richting veranderd, waarna Kramer zijn prima loopactie besloot met een prachtige kopbal achter Nienhuis: 0-1. Toch werd het nog billenknijpen in de slotfase. Vermeer tastte in de tachtigste minuut volledig mis bij een vrije trap, maar gelukkig voor hem en Feyenoord haalde Sven van Beek de bal op fraaie wijze van de lijn. In blessuretijd werd het duel in het slot gegooid, toen Dirk Kuyt een onterecht gegeven strafschop verzilverde.