한국   대만   중국   일본
Verliezend Feyenoord naar play-offs - Rijnmond
nieuws

Verliezend Feyenoord naar play-offs

ROTTERDAM - Feyenoord is er zondag niet in geslaagd om plek drie in de eredivisie veilig te stellen. De ploeg van trainer Fred Rutten ging met 3-0 onderuit bij PEC Zwolle en is daardoor veroordeeld tot het spelen van de play-offs in de strijd om Europees voetbal. De Rotterdammers eindigen als vierde en treffen sc Heerenveen.
Rutten gaf in Overijssel verrassend de voorkeur aan de ervaren Joris Mathijsen boven Terence Kongolo in het centrum van de verdediging. Met de routinier in de basis wist Feyenoord weinig potten te breken. PEC Zwolle maakte er geen wedstrijd meer van en de bezoekers uit Rotterdam waren behoudens pogingen van Jean-Paul Boetius (naast) en Jens Toornstra (zacht rollertje) niet bij machte om het Feyenoord-huurling en Zwolle-doelman Warner Hahn moeilijk te maken.
Het was allesbehalve sprankelend wat beide teams tentoonspreidden op de groene mat in Zwolle. De thuisploeg hield het tempo bijzonder laag en Feyenoord kon niet voorkomen daarin mee te gaan. Desondanks kreeg PEC toch mogelijkheden op de voorsprong. Eerst was het Maikel van der Werff die in het zijnet schoot en even later probeerden Stef Nijland en Jody Lukoki het tevergeefs van afstand.
Pas na rust kwam de wedstrijd tot leven. Ryan Thomas kreeg de eerste grote kans in de tweede helft, maar zijn geplaatste schot werd uitstekend gered door Kenneth Vermeer. De sluitpost van Feyenoord moest nog geen minuut later alsnog vissen. Een combinatie tussen Ben Rienstra en Jesper Drost werd beheerst afgerond door Rienstra: 1-0. Het was na de openingstreffer wachten op het tweede doelpunt van de thuisploeg. Drost, Thomas en Trent Sainsbury hielden Feyenoord echter nog in leven door grote kansen onbenut te laten.
Het laatste sprankje hoop van Feyenoord werd ondanks het inbrengen van Anass Achahbar en Elvis Manu twintig minuten voor tijd de grond ingedrukt. Rick Karsdorp beging een overtreding in het zestienmetergebied op Thomas en werd door scheidsrechter Bas Nijhuis bovendien met een rode kaart van het veld gestuurd. De toegekende strafschop werd vervolgens feilloos benut door invaller Toma? Necid. Tot overmaat van ramp bepaalde diezelfde aanvaller in blessuretijd de eindstand: 3-0.
Feyenoord eindigt door het verlies op de vierde plaats in de eredivisie met 59 punten. Komende donderdag staat het eerste duel met Heerenveen (uit) in de play-offs op het programma. AZ wordt derde en plaatst zich rechtstreeks voor de voorronde van de Europa League. De Alkmaarders wonnen met 4-1 van Excelsior en komen op een totaal van 62 punten.