Книга пророка Аггея

Матер?ал з В?к?пед?? ? в?льно? енциклопед??.
Перейти до нав?гац?? Перейти до пошуку
(Аггей)
?врейською : (??????)
Грецькою : (?γγα?ο?)
Англ?йською : (Haggai)
Кул?ш : (Аггей)
Ог??нко : (Ог?й)
Хоменко : (А??ей)
Турконяк : (Ангей (Аггей))

Книга пророка Ог?я  ? десята з дванадцятьох книг Малих пророк?в у к?нц? Старого Зав?ту .

У сво?му переклад? ?ван Ог??нко пода? ?м'я пророка як Ог?й , Хоменко ? А??ей , Турконяк ? Ангей (Аггей) .

Автор ? дата

[ ред. | ред. код ]

Ог?й був одним з юдейських колон?ст?в ?русалима у 520 р. до Р. Хр., коли записувалися його пророцтва ( Ездра 5:1-2; 6:14). Чотири зв?стки, як? Господь передав через Ог?я , були адресован? конкретним людям. Перша ? правителю Зоровавелю та первосвященику ?сусу ( Ог.   1:1 . Друга ? Зоровавелю , ?сусу та народу ( Ог.   2:2 ). Третя ? священикам ( Ог.   2:11 ) ? четверта ? Зоровавелю ( Ог.   2:21 ).

Ц?ль написання

[ ред. | ред. код ]

Ключова фраза пророцтв Ог?я ≪Розважте добре у ваш?м серц?≫ (Ог. 1:5,7; 2:15,18). Таким чином, Бог звертався до народу ? його рел?г?йного кер?вництва, щоб пробудити у них почуття духовно? в?дпов?дальност?. Бог заклика? представник?в двох верств юде?в перестати бути байдужими. Щир? в?руюч? повинн? згадати, що Бог ? милостивий. Ситуац?я може бути виправлена, не зважаючи на те, що гр?хи , як? були зроблен? ?хн?ми батьками, не прощаються. Лицем?ри серед юде?в чекали лише об?цяних благослов?нь. Вони лише зм?нили один вид ?долопоклонства на ?нший. Коли благословення не матер?ал?зувалися, вони були розчарован?.

Сп?льна ?дея пророцтв у тому, що сьогодн? ми не можемо знати, що Бог зробить завтра. Не можна судити за зовн?шн?ми ознаками про виконання Богом Його об?цянок. Послання Ог?я ма? дв? сторони: док?р ? п?дбадьорення. Колон?сти будуть покаран? за свою байдуж?сть, але серед негаразд?в ?х чека? пот?шення.

Вчення

[ ред. | ред. код ]

Книга Ог?я практична, у н?й говориться про служ?ння в?руючого Богов?. Безд?яльн?сть ? байдуж?сть ? гр?хи, як? послаблювали народ Божий у вс? часи. Богов? завжди ?мпонували зац?кавлен? та д?яльн?сн? в?руюч? (Рим. 13:11-14).

Присутн?сть Бога повинна п?дбадьорювати ? вселяти впевнен?сть (Мт. 28:19-20; Еф. 3:8-21; ?вр. 13:5-6).

Ус? в?руюч? повинн? уникати поганого впливу та гр?ха (2Кор. 6:14-7:1). В ?ншому раз? в?руючий не придатний для служ?ння Богов? (2Тим. 2:19-26). Непок?рне Боже дитя може бути позбавлене благослов?нь ? покаране Богом (?вр. 12:3-13; Як. 4:1-3).

Зв?стка про Божий суд над гр?шниками ? утвердження мес?анського царства ? це зв?стка над?? для в?руючих Нового Зав?ту , як ? для юде?в час?в Ог?я (Рим. 15:4-13; 2Пет. 3:10-18).

Ключова фраза Книги Ог?я ≪Розважте добре у ваш?м серц?≫ перегуку?ться з текстами 1Кор. 11:22 та 2Кор.13:5, а також з працями про насл?дки гр?ха ? Боже благословення (Юд. 1:1-25).

Ог?й 14 раз назива? Бога ≪Господь Саваоф≫ . цей титул часто використовувався у пророчих книгах пер?оду п?сля вигнання. У Ог?я, Захар?? ? Малах?? в?н зустр?ча?ться б?льше н?ж 80 раз?в. Ц? пророки вчать, що Бог всемогутн?й ? керу? ус?ма духами небес ? твор?ннями на земл?.

Ог?й також св?дку? про богонатхненну рису Слова Божого ? Його влади. Знову ? знову пророк заявля?, що до нього звертався Бог ? що сам? В?н ? автор цих зв?сток (принаймн? 25 раз?в у 28 в?ршах).

Зм?ст

[ ред. | ред. код ]

Перше послання

[ ред. | ред. код ]

Перша зв?стка, яку Ог?й повинен був передати юдеям, була дана йому ≪першого дня м?сяця≫ (Ог. 1:1). У перший день щом?сяця юде? повинн? були приносити особлив? жертвоприношення у святилище (Чис. 28:11-15). Бог вибрав цей конкретний час, щоб заявити про гр?хи народу у зв'язку з незавершеним святилищем.

Перше послання Господа адресовано вождям юде?в (Ог. 1:1). Зоровавель був головою громадянсько? влади, а ?сус ? духовним вождем, первосвящеником . Разом вони несли в?дпов?дальн?сть за д?яльн?сть або безд?яльн?сть Божого народу.

Господь говорить, що народ не посп?ша? д?яти (Ог. 1:2). Божий храм не завершений, бо народ вир?шив, що ≪не настав ще час≫. Божий народ витрачав сили ? засоби его?стично, займаючись буд?вництвом власних осель (Ог. 1:4).

В Ог. 1:5 зверта?ться увага юде?в на те, чого Бог вимага? в?д них зараз, у св?тл? ?х духовно? байдужост?. Вони повинн? замислитися про св?й духовний ? матер?альний стан: ≪Розважте добре у ваш?м серц?≫. Це ключова фраза пророцтва Ог?я. Народу треба ретельно вивчити сво? пoмисли ? зрозум?ти, що вони обкрадають самих себе сво?ю неквапн?стю уже 16 рок?в.

В Ог. 1:6 говориться, що юде? живуть у б?дност?, тому що Бог кара? ?х за гр?хи. Бог позбавив ?х Свого благословення зг?дно з зав?том (Вт. 28:15-29:1).

Господь знову заклика? людей ≪розважити добре у сво?м серц?≫ (Ог. 1:7), п?сля чого п?дказу?, як ?м виправити св?й стан: ≪Будуйте д?м≫ (Ог. 1:8). Непослух стосовно в?дновлення храму ? ось причина ?х б?дност? (Ог. 1:9-11).

В?дгук вожд?в ? народу був позитивним. Поновлення в?дбудови храму св?дкувало про ?х в?ру в слово Боже (Ог. 1:12). Негайна покора також говорила про те, що вони прийняли зв?стку Ог?я, який звернувся до них як ≪посол Господа, посланий в?д Господа≫ (Ог. 1:13).

Друге послання

[ ред. | ред. код ]

Приблизно за м?сяць Господь знову покликав Ог?я (Ог. 2:1). У другому посланн? продовжу?ться п?дбадьорення, яким завершу?ться перше послання. Скор?ш за все, буд?вельники храму в?дчули, якою важкою ? ?хня задача. ?мов?рно, ?х в?р? знову почали погрожувати минул? розб?жност? ? сумн?ви. З'явились люди, як? намагались заважати в?дновленню (Езд. 5:3-6:12). Друге послання Ог?я за загальною тональн?стю схоже з твердженням Ездри, що ≪око ?хнього Бога було над юдейськими старшинами≫ (Езд. 5:5). Господь не т?льки бачить потреби Сво?х слуг, але ? посила? ?м полегшення ? пот?ху.

Другу зв?стку Ог?й отримав в останн?й день свята Кучок (Лев.23:33-43). Скор?ш за все, пам'ять про славну присутн?сть Бога з ?х пращурами в пустел? особливо засмутило народ у ц?й ситуац??. Ось чому Господь зверта?ться до всього народу, а не т?льки до його вожд?в (Ог. 2:2). Невже ще хтось живий, хто бачив би часи до вигнання ? особисто спостер?гав Божу славу, яка перебувала у храм? Соломона (1Цар. 8:1-11; ?з. 9:1-11:23)? Невже нин?шн?й храм ? ≪наче н?що≫ у пор?внянн? з тим (Ог. 2:3)? У Вавилонському Талмуд? перераховуються п'ять речей, як? були у храм? Соломона , але були в?дсутн?ми у новому:

1) ковчег зав?ту ;
2) священний вогонь;
3) слава шех?на ;
4) Святий Дух ;
5) ур?м ? тум?м .

Знову акценту?ться увага на Божому пот?шен?. Трич? В?н повторю?, що треба ≪кр?питись≫ Ог. 2:4. Щоразу при цьому в?н зверта?ться до когось з адресат?в Божого послання (Ог. 2:2). Заключне повел?ння ? ≪узятися до роботи в дом? Господа≫. Бог був з народом, В?н був джерелом ?х сили ? спонукав ?х до активно? д?яльност?. Святого Духа може ? не бути у храм?, але В?н залиша?ться серед людей, зг?дно з Божим зав?том (Ог. 2:5).

Для того, аби ще сильн?ше п?дбадьорити буд?вник?в храму, Бог в?дкрив ?м ?стину про майбутню славу Свого дому (Ог. 2:6-9). Ця слава прийде п?сля суду (Ог. 2:6-7), коли у храм прийдуть скарби ус?х народ?в (Ог. 2:7). Майбутня слава храму(Ог. 2:3) буде б?льше, н?ж у часи Соломона (Ог. 2:9), тому що слава шех?на повернеться (Ог. 2:7; ?з. 43:1-5) ? буд?вля буде прекрасна. У майбутн? часи славного храму у Царств? Божому буде великий мир (Ог. 2:9; ?с. 9:6-7; 66:12; Зах. 6:13).

Трет? послання

[ ред. | ред. код ]

Приблизно через два м?сяц? Ог?й отримав трет? послання в?д Бога (Ог. 2:10). Цього разу основна тема послання ? вмовляння, ? адресоване воно т?льки священикам (Ог.2:11). Ог?й зада? питання про закон Мойсея , щоб навчити священик?в опоганюван?й природ? гр?ха. Щось чисте чи святе не може розповсюдити свою свят?сть на щось ще(Ог. 2:12). Але нечестиве може передати сво? якост? на будь-що, опоганюючи його (Ог. 2:13; Лев. 22:4-6; Чис. 19:11).

Використання цього принципу було зрозум?ле юдеям: жертви , як? вони приносили в т? роки, коли були непок?рн?, невгодн? Богу через нечистоту Юде? (Ог. 2:14).

Нагадавши юдеям при ?х минулу непокору ? кару, Бог заклика? ?х пост?йно ≪розважати у серц?≫ (Ог. 2:15,18) ? думати про насл?дки непок?рност?. Це допоможе ?м у майбутньому уникнути духовно? байдужост?. Висновок цього послання ? нагадування про Бож? благословення (Ог. 2:19).

Четверте послання

[ ред. | ред. код ]

У той самий день Ог?й отримав ще одне послання в?д Бога (Ог. 2:20). Воно призначалося для Зоровавеля (Ог. 2:21) ? говорило про пост?йн?сть його посади, яка була успадкована в?д Давида (Ог. 1:1; 2Сам. 7:4-17; 1Хр. 3:1,5,10,17-20). Язичники будуть осуджен?, царства св?ту впадуть (Ог. 2:6-7,21-22). Це буде приготуванням до Божого правл?ння (Об. 11:15-18). Ог?й зв?ща? Зоровавелю (Ог. 2:23), що об?цянки, дан? Богом Давиду, залишаються у сил? п?сля 70-ти рок?в вавилонського полону ? 16-ти рок?в застою серед юде?в, як? повернулись у ?русалим. Зоровавель був вибраний Богом на роль ≪печатки≫. Печатка являла собою цил?ндр або к?льце ? п?дтверджувала справжн?сть п?дпису. Цар? скр?плювали такими печатками сво? укази (Есф. 3:10; 8:8-10) ? п?дтверджували авторитет сво?х посланц?в (Бут. 41:42). Таким чином, якщо Бог признача? Зоровавеля на роль ≪печатки≫, ? отже, Зоровавель, як печатка Бога, засв?дчу? продовження роду Давида, ?з якого вийде Мес?я (Мт. 1:12; Лк. 3:27).

Посилання

[ ред. | ред. код ]

Пророк Аггей. Б?бл?я у переклад? ?вана Хоменка (укр.)

Л?тература

[ ред. | ред. код ]
  • Большой библейский словарь / Под ред. У. Элуэлла, Ф. Камфота. ? СПб.: Библия для всех, ? 2007. ? 1504с.